1000 zaujímavostí Slovenska – neopakovateľná kniha za polovicu

Prichádza obdobie prázdnin, výletov a spoznávania Slovenska. Dá sa povedať, že práve Slovensko by sme mali spoznávať ako prvoradé a vôbec nemáme byť prečo sklamaný. Máme množstvo krás prírodných, historických, aj kultúrnych. Presvedčí vás o tom aj kniha, ktorú máme už nejaký čas v redakcii. Výnimočná publikácia 1000 zaujímavostí Slovenska je mimoriadne bohatá na miesta, pamiatky a krásy Slovenska. Pri každom jednom tipe sa nachádza fotografia aj krátky popis.

Kniha 1000 zaujímavostí Slovenska

Štyri oblasti pod drobnohľadom
Autor rozdelil celé Slovensko na samostatnú Bratislavu a 4 oblasti Slovenska. Bratislave samostatne je venovaných 31 strán s popísanými miestami, budovami aj inými pamiatkami vždy spolu s krátkou históriou a súčasným významom tohto miesta. Nie sú to však len staré stavby, ale aj tie moderné. Po Bratislave nasleduje západné Slovensko rozdelené na jednotlivé regióny. Svoj priestor dostávajú jaskyne, prírodné úkazy, zaujímavé ulice, múzeá v prírode, či kaštiele. Na rozdiel od niektorých iných kníh sa autor nevzdáva zmienok o miestach, ktoré sú neprístupné verejnosti. V knihe nasleduje severná časť stredného Slovenska a po nej aj južná časť. Poslednou je východné Slovensko. Čitateľ sa pri každom slovenskom kúte stretáva s poznávaním zaujímavých miest, neraz pri listovaní pripúta fotografia a popis k nej. V podstate sa nedá o knihe povedať, že pri by listovaní v nej nedokázal nikto nájsť to svoje. Každý pochádzame z nejakého kraja a máme spomienky z nejakého miesta. Práve obsiahnutím všetkých miest, ktoré sa významovo a dostupnosťou vtesnali medzi vybratú tisícku, prináša šancu, že pre každého tam bude niečo, pričom sa zastaví na dlhšie. Každá fotografia nesie číslo, ktoré odkazuje na konkrétny text. Čitateľ sa tak netrápi hľadaním súvislostí a nemusí spájať text s obrazom až čítaním obsahu.

Autor Ján Lacika má za sebou viacero hodnotných kníh a táto sa zaraďuje medzi tie bohatšie. Takmer 400 stranová bohatá kniha s fotografiami má vo svojom závere register podľa obcí, či niekedy lokalít, v ktorých sa konkrétne miesta nachádzajú. Kniha vychádza aj v anglickej mutácií, čím je ideálnym darčekom pre zahraničného turistu, návštevy a zahraničných Slovákov, ktorý po slovensky nevedia. Pôsobiť môže nadmieru inšpiratívne. V našom prípade už niekoľko krát úspešne. Fotografie pochádzajú od celkovo piatich šiestich autorov, medzi ktorými tradične prevláda Ján Lacika. Ďalšími autormi sú Karol Kállay, Michal Rengevič, Ladislav Sternmuller, Karol Demuth a Jozef Lomnický.

Dnes za polovicu na BUX.SK
V internetovom kníhkupectve BUX.SK je dnes táto kniha za polovicu – 7,45 EUR. Aj to tak trochu evokovalo spomenúť knihu v tomto článku. Mať za dobrú cenu takúto publikáciu znamená mať vynikajúci darček pre ktoréhokoľvek nadšenca pre turistiku a Slovensko ako také, prípadne mať hoci len pre seba veľmi inšpiratívnu knihu.

Cestovateľ milujúci svoju rodnú krajinu, regióny Slovenska, ale aj neotrepané bezpečné turistické ciele s dobrými ľuďmi. Víta tipy na zaujímavosti slovenských regiónov a nepohrdne ani zážitkami z ciest v zahraničí.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply