Maledivy sa pomaly strácajú, stihnite ich

Podľa vedcov a odborníkov, ktorí sledovali geologický podklad súostrovia Maledivy ale aj podľa sledovaní ďalších odborníkov, sa ostrovy za niekoľko rokov, či desaťročí môžu celkom stratiť. Zvyšovanie morskej hladiny, no čiastočne aj narušenie pevniny je dôvodom zániku tohto miesta. Už dnes je toto výnimočné exotické miesto len malým kúskom roztrúsenej pevniny, kde si jej zánik vyriešili aj umelým zvýšením zeme a vyriešili aj ubytovanie na mólach a budovách postavených na spôsob móla. Koralové ostrovy sú pritom veľmi obľúbené zahraničnými turistami. Nájdeme medzi nimi najmä majetnejších Nemcov, Rusov, Holanďanov, či Britov. Výnimkou nie sú ani Slováci. Každý si chce pozrieť a vychutnať neobyčajný exotický svet malých ostrovčekov. Doprava medzi nimi sa spolieha na loď, prípadne v niektorých prípadoch aj prelietava hydroplán. Medzinárodná letecká doprava môže lietať na jedne z väčších ostrovov alebo na vzdialenú pevninu v nie až tak blízkom okolí. Keď sa celkom pevnina stratí, automaticky sa stratí aj zeleň a význam miesta.

Optimistickí odborníci sa však nazdávajú, že tento jav, ktorý sa už začal prejavovať, nemusí mať absolútne účinky na zánik všetkých ostrovov a doterajšie prejavenie nemusí postupovať rýchlo. Opitmistickí sú aj cestovatelia. Verzia, že sa na tieto ostrovy ešte niekedy pozrú. O krásne exotické miesta, ktoré sú synonymom „luxusnej dovolenky pre boháčov“… treba uznať, že takúto dovolenku si nedovolí len tak hocikto.

Maldives má neuveriteľne krásne pobrežie, bohatý podmorský život a typicky rajskú prírodu. Veď pozrite sa sami…

Matej Mravec: Otec malej rodiny a cestovateľ, ktorý najviac miluje Európu, Slovensko a Karibik. Čitateľ kníh českých cestovateľov, encyklopédií zameraných na amazonské pralesy a fanúšik dokumentárnych kanálov káblovky.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply